מכון אגם, בראשותו של נמרוד ניר, פסיכולוג פוליטי מהאוניברסיטה העברית, פרסם לאחרונה סקר עומק שבוחן את מאבקי הכוח בתוך מפלגת הליכוד לקראת הפריימריז הקרובים. הסקר נערך בקרב 1,325 מתפקדי ליכוד ומציע הצצה נדירה אל הדינמיקות הפוליטיות והמאבקים הפנימיים במפלגה הגדולה בישראל. התוצאות מראות כי השינויים במפת התמיכה הפוליטית עשויים להוביל לתזוזות דרמטיות בצמרת הליכוד.
על פי תוצאות הסקר, שר הביטחון ישראל כ"ץ נמצא בראש הטבלה עם 61% תמיכה, מה שמחזק את מעמדו בעקבות תפקידו החדש. מיד אחריו ממוקם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, ואילו ח"כ טלי גוטליב הפתיעה רבים כשדורגה במקום השלישי עם 56% תמיכה. לעומת זאת, שר המשפטים יריב לוין, שהיה המוביל בפריימריז הקודמים, ירד למקום הרביעי, מה שמצביע על שינוי במגמות התמיכה במפלגה.
הסקר גם בדק את השפעתו של בנימין נתניהו על המפה הפוליטית בליכוד. במידה ונתניהו יתמודד שוב, הוא צפוי לנצח בקלות כל מתמודד. אך בתרחיש בו נתניהו לא מתמודד, יריב לוין מוביל עם 17% תמיכה, ואחריו ישראל כ"ץ וניר ברקת. תוצאות אלה מדגישות את החשיבות הרבה של "היום שאחרי נתניהו" ואת מאבקי הירושה המתחממים בליכוד.
נמרוד ניר, ראש מכון אגם, מסביר כי תוצאות הסקר מצביעות על שינוי במבנה הכוח בליכוד. לדבריו, התמיכה הגוברת בכ"ץ נובעת בעיקר מהתפקיד הביטחוני שקיבל, בעוד שלוין מצליח לשמור על כוחו הפוליטי בזכות בסיס נאמנים יציב. ניר מוסיף כי הנתונים מצביעים על כך שמתפקדי הליכוד מחפשים שילוב בין יציבות פוליטית ליכולת הנהגה ביטחונית.
תוצאות סקרי הפריימריז של מכון אגם מעוררות עניין רב במערכת הפוליטית ומשקפות את המאבקים הפנימיים בליכוד ואת מאבקי הירושה אחרי נתניהו. לאור הנתונים המפתיעים, נדמה כי הקרב על הנהגת הליכוד רק מתחיל, ומכון אגם בראשות נמרוד ניר ממשיך לשפוך אור על הזירה הפוליטית בישראל.
תובנותיו של נמרוד ניר לא נעצרות רק בזירה הפוליטית של הליכוד. בראיון בלעדי עם חיים אתגר, ניר חשף תופעה רחבה יותר שמשפיעה על הלך הרוח בציבור הישראלי – עלייה באמונה בתאוריות קונספירציה מאז אירועי ה-7.10.
צפו בראיון של נמרוד אצל חיים אתגר:
https://www.youtube.com/watch?v=85D9QldYAhY&ab_channel=AgamLabs